V Čadci začnú likvidovať čierne skládky

Čadca - Súčasná doba kladie na mestá obrovské nároky v oblasti životného prostredia a odpadového hospodárstva. Zvlášť čierne skládky sú obrovský problém a výzva zároveň. Legislatíva zatiaľ v boji proti nim moc nepomáha a tak sú mestá nútené pomôcť si samé.

Mesto Čadca nie je výnimkou. Na svojom území eviduje dve väčšie a niekoľko malých lokálnych skládok. Môžeme rozhodne povedať, že mesto pred touto situáciou nezatvára oči. Práve naopak, robí všetko preto, aby jeho občania žili v čistom a peknom prostredí. Vyvíja viaceré aktivity k tomu, aby každý, kto len prechádza mestom, mohol povedať, že Čadca je zelené mesto. Samozrejme, k tomuto cieľu sa snažíme postupne dopracovať efektívnymi opatreniami.

Hneď, ako sa objavila možnosť uchádzať sa o dotáciu z environmentálneho fondu na likvidáciu čiernych skládok, mesto okamžite zareagovalo a splnilo všetky predpísané podmienky. Výsledok sa dostavil a mestu bola pred niekoľkými dňami pridelená dotácia vo výške 22 515 €.

Mesto vytipovalo dve konkrétne čierne skládky, ktoré svojím rozsahom výrazne negatívne ovplyvňujú životné prostredie -  U Sventka na Horelici a v mestskej časti Bukov. Jedná sa o pomerne veľké skládky - U Sventka sa odhaduje, že je tam približne 200 ton nelegálneho odpadu  a v Bukove približne 100 ton.

Financie pôjdu na zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku, prípadne jeho zlikvidovanie v súlade so zákonom.

Vo verejnom obstarávaní na odstránenie týchto skládok vybrala príspevková organizácia mesta - Mestský podnik služieb. Podľa zmluvy musia byť práce ukončené do konca novembra tohto roka.

Odpad nemusí končiť na nelegálnych skládkach, ale na zbernom dvore

Od mája je v prevádzke zberný dvor a možnosť legálne a zadarmo zbaviť sa odpadu využilo obrovské množstvo Čadčanov. Čo vlastne priniesol tento krok? Nadrozmerný a nebezpečný odpad, ktorý v prevažnej miere končil pohodený pri kontajneroch a v horšom prípade niekde v prírode, končí na mieste, ktoré je na to určené. Občania pochopili, že mať zberný dvor je pre nich veľká výhoda.

A mesto ide ďalej a chce poskytnúť väčší komfort. Ak poslanci odobria nové VZN o odpadoch, bude zberný dvor od 1.4.2016 otvorený každý  piatok a soboru v mesiaci, hodiny ostávajú zachované ako doteraz.

Enormný záujem o služby zberného dvora, nákup ďalších 200 biokompostérov do domácností, väčšie množstvo vyseparovaného odpadu a s tým súvisiace menšie množstvo odpadu vyvezeného na skládku svedčí o tom, že občania naskočili na zelenú vlnu mesta. /mestocadca.sk/