Mesto Čadca pomohlo Kysuckej nemocnici

Čadca - Výrazná pomoc mesta Čadca pre nemocnicu sa týka dane z nehnuteľnosti. Mestskí poslanci totiž rozhodli, resp. opätovne potvrdili, že i v nasledujúcom roku ponechá zdravotníckemu zariadeniu výraznú zľavu, keď zaplatí o 90% menšiu sadzbu, ako bežný majiteľ, charakterovo podobnej budovy, či stavby.

Pôvodný návrh mesta hovoril o úľave 25% z bežnej sadzby, mestská rada navrhla znížiť platbu dane z nehnuteľnosti o polovicu. Kysucká nemocnica je síce nekomerčné zariadenie, vo svojich priestoroch však má niekoľko podnikateľských subjektov a podnikateľských aktivít. Mesto sa rovnako chcelo uistiť, že nemocnica postupne uhradí dlh, ktorý má dani z nehnuteľnosti ešte voči mestu z minulosti. Zo sumy niekoľko desiatok tisíc Eur klesol v súčasnosti na úroveň približne 9.5 tisíc.

„Aký rozdiel je medzi podnikateľom, ktorý platí na dani z nehnuteľnosti v inej časti mesta podstatne väčšie sumy, a podnikateľom v priestoroch Kysuckej nemocnice, ktorý na dani zaplatí výrazne menej? Preto vznikli tieto návrhy o zníženej zľave na dani o 25 a 50 percent, aby sa postupne zrovnoprávnili pravidlá. Do budúcna budeme žiadať od kysuckej nemocnice, aby vyčlenila komerčné zariadenia od nekomerčných a podľa toho aj prispôsobíme dane z nehnuteľnosti,“ povedal na rokovaní zastupiteľstva pred poslancami primátor mesta Milan Gura.

Viceprimátor František Prívara v rámci rozpravy na rokovaní mestského zastupiteľstva prišiel nakoniec s návrhom a poslanci ho odsúhlasili. Kysuckej nemocnici mesto ponechá súčasné výhody a zdravotnícke zariadenie bude i naďalej využívať 90% zľavu. Mesto tak poskytuje nemocnici prostredníctvom úľav na dani z nehnuteľností ročne niekoľko tisíc Eur.