Mesto Čadca chce získať z eurofondov 700 - tisíc €

Čadca - Ak vyjde plán mesta a radnici sa podarí získať 700 tisíc eur z Európskej únie na prebudovanie Materskej školy SNP, radnica môže dať príkaz  na rozšírenie zariadenia o dve celé triedy, čo znamená, že bude môcť prijať do materskej školy  o ďalších  35 detí viac. Súčasná kapacita zariadenia je 186 detí.

Rodičom na sídlisku Kýčerka  sa ta definitívne zlepší prístup a šanca umiestniť svoje dieťa v predškolskom zariadení.

V rámci projektu chce radnica nadstaviť jeden z pavilónov o jedno podlažie, vybudovať úplne novú tretiu budovu, kde by našli svoje miesto ďalšie dve triedy, umyváreň so sociálnym zariadením, šatne a zázemie pre personál zariadenia.

Všetky budovy teda pavilón 1 a pavilón 2, plus hospodárska budova chce mesto zatepliť, aby spĺňali najvyššiu energetickú náročnosť a teda,  aby predškolské zariadenie mohlo čo  najviac šetriť na energiách.

Súčasťou rekonštrukcie by mala byť i výstavba dopravného i detského ihriska. Celový projekt by sa mal pohybovať v sume do 700 tisíc eur, pričom mesto prispeje sumou 35 tisíc eur ako spoluúčasť.

To, či Čadca uspeje v rámci súťaže so svojou žiadosťou sa dozvieme tesne pred začiatkom letných prázdnin. Žiadosti hodnotia a vyberajú v rámci dvoch hodnotiacich kôl na úrade Žilinského samosprávneho kraja a Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Mestu sa už  v minulosti podarilo zrekonštruovať Materskú  školu na ulici Jánka Kráľa. Takmer tridsaťročnú budovu „zdobili“ staré okná, ktoré  prepúšťali zimu.  Do tried prefukovalo a na platbách  za energie  sa  šetriť moc nedalo.

Rekonštrukciou sa podarilo vybudovať útulnejšie prostredie.  Staré zdvojené okenice, nevyhovujúce požadovaným tepelným vlastnostiam nahradili nové plastové s dvojsklom.

Rekonštrukcia stála 122 tisíc eur.  Sumou 14 tisíc eur prispelo na obnovu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Čadca má 7 predškolských zariadení, ktoré sa starajú o takmer 750 predškolákov.