Dve kysucké stredné školy oslavujú jubileum

Čadca - V piatok 16. októbra 2015 oslávia so svojimi súčasnými i bývalými zamestnancami, žiakmi, rodičmi, absolventmi a sympatizantmi výročie založenia dve kysucké školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Stredná odborná škola strojnícka v Kysuckom Novom Meste začne oslavu 65. výročia už o 12-tej hodine v priestoroch školy a Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu v Čadci /na fotografii/ otvorí slávnosť jubilejného 70. výročia galavečerom o 18-tej v Kultúrnom dome v Čadci.

„Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom 64 stredných škôl, pričom mnohé z nich majú dlhoročnú tradíciu, počas ktorej vychovali v našom kraji radu talentovaných a dobrých ľudí. Aj v Kysuckom Novom Meste a Čadci sa počas desiatok rokov od ich založenia vystriedalo na školách množstvo učiteľov a žiakov. Dovolím si povedať, že absolventi, ktorí z týchto škôl vzišli, získali vysoko kvalitné vzdelanie. V súčasnosti rastie záujem najmä o odborné vzdelávanie, o čom svedčí počet žiakov, ktorí sa hlásia na naše stredné odborné školy. Preto verím, že obe inštitúcie budú svoju tradíciu rozvíjať úspešne aj v ďalších rokoch a spolu s našou podporou pripravia do života čo najviac špecialistov vo svojom odbore,“ zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.
SOŠ strojnícka v Kysuckom Novom Meste vzdeláva v tomto školskom roku 527 žiakov v 16 učebných odboroch. Podľa slov riaditeľky odboru školstva ŽSK Dany Mažgútovej je najväčší záujem o odbory mechanikov počítačových sietí, nastavovačov a elektrotechnikov. Aj v rámci duálneho vzdelávania majú záujemcovia možnosť získať praktické skúsenosti z reálneho prostredia firiem, čo výrazne zvyšuje kvalitu štúdia. Rovnako študenti Obchodnej akadémie D. M. Janotu v Čadci absolvujú štvor- alebo päťročné štúdium v slovenskom, anglickom či nemeckom jazyku na vysokej úrovni. „Aj vďaka jazykovej príprave sa absolventi tejto školy dokážu lepšie uplatniť na trhu práce. Momentálne má obchodná akadémia 399 žiakov, pričom takmer 200 z nich študuje práve v bilingválnej forme,“ priblížila D. Mažgútová.