V pondelok slávnostne prerazili tunel Poľana

Čadca - Dnes slávnostne prerazili tunelovú rúru Poľana na diaľnici D3 Svrčinovec - Skalité.

Tunelovú rúru razili baníci 15 mesiacov zo západnej strany smerom na východ, najskôr jednostranne. Neskôr sa na Poľane aplikovala obojstranná razba. Stroje zdolali posledné centimetre v pondelok 7. septembra 2015. O 11:00 bol tunel Poľana slávnostne prerazený.

Tunel Poľana s dĺžkou takmer 900 metrov je súčasťou 12 kilometrov dlhej diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité a je projektovaný pre obojsmernú diaľničnú dopravu. Na začiatku diaľničného úseku, pár metrov za križovatkou Svrčinovec, je situovaný ďalší tunel. V o čosi kratšom tuneli Svrčinovec (420 metrov) bude rovnako obojsmerná premávka.

Vybudovanie diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité, vrátane tunelov Svrčinovec a Poľana, bude mať význam z hľadiska tranzitnej medzištátnej dopravy medzi Slovenskom a Poľskom. Odľahčí sa oravský hraničný priechod Trstená ako aj priechod Svrčinovec, kadiaľ prechádzajú vozidlá nad 7,5 tony smerujúce z Kysúc do Poľska a do Českej republiky.

Úľavu od nákladnej dopravy pocítia aj obyvatelia Tvrdošína, Nižnej, Dlhej nad Oravou, Oravského Podzámku či Dolného Kubína. Po sprevádzkovaní diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité ušetrí osobné auto denne 9 minút.

Cena za vybudovanie diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité je 329,8 milióna eur. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Zmluvné ukončenie výstavby je naplánované pred koncom roka 2016. /ndsas.sk/